Fii euflexxibil!

Euflexxa

Nutriţie

Recomandări alimentare pentru pacienții cu artoză la nivelul articulației genunchiului

Supraponderalitatea poate fi o cauză a artrozei la nivelul articulației genunchiului şi un factor favorizant în evolutia bolii. O nutriţie sănătoasă poate juca un rol important în tratamentul artrozei la nivelul articulației genunchiului – şi nu numai, deoarece pierderea în greutate este benefică pentru întregul organism (inclusiv articulaţii).1,2

Tumefierea sau inflamația reprezintă simptomele principale ale artrozei la nivelul articulației genunchiului, fiind responsabile în mare parte pentru apariția durerii la nivelul articulației. Din fericire, durerea şi inflamatia pot fi ameliorate. Puteţi lua antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și analgezice fără reţetă, de ex., aspirină, ibuprofen şi naproxen, pentru a reduce inflamația. De asemenea, puteţi introduce în dietă mai multe alimente care pot avea efect similar.3-6

Alimente de inclus în dieta dvs.5,7,8 

LEGUME CU FRUNZE VERZIALIMENTE CU CONTINUT CRESCUT DE VITAMINA C
spanac nap portocale capsune
salata verde varza ananas kiwi
ALIMENTE CU ACIZI GRASI OMEGA-3ALTE ALIMENTE
nuci   ulei de masline usturoi
peste oceanic:   broccoli cirese
somon macrou afine conopida
herig hamsii fasole vinete
ton   ardei gras  

Când vă alegeţi dieta, ţineţi cont de faptul că suferiți de artroză la nivelul articulației genunchiului

O alimentație sănătoasă vă poate reduce greutatea corporală şi, astfel, solicitările de la nivelul genunchilor.

  • Încercaţi să urmaţi aceste sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă9:
  • Evitaţi porţiile mari
  • Puneţi fructe şi legume pe jumătate din farfurie
  • Alegeţi cerealele integrale şi laptele cu conţinut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi
  • Alegeţi alimente precum supă, pâine şi alimente congelate cu un conţinut scăzut de sodiu
  • Beţi apă în loc de băuturi indulcite

Aflaţi mai multe despre o dietă sănătoasă la www.ChooseMyPlate.gov.

Mai jos găsiţi câteva reţete sănătoase şi uşor de preparat. 

Pui cu legume cu conţinut scăzut de sodiu

Ingrediente:

  • 2-4 pulpe de pui fără os
  • 1 lingură amidon de porumb
  • 1 bere cu arome de fructe,
  • 2 linguri de cinci condimente chinezeşti fără sare
  • ½ cană de ciuperci shiitake proaspete (sau alte ciuperci la alegere)
  • 1 căpăţână de broccoli
  • ½ cană de ardei gras cuburi
  • ¼ cană de ceapă verde
  • Câteva felii de usturoi (după preferințe)
  • ½ linguriţă de fulgi de chili
  • 2 linguri de ulei de susan prăjit
  • Piper alb sau negru, după gust

Mod de preparare:

  • Tăiaţi puiul în fâşii de cca. ½ cm
  • Puneţi puiul într-un vas in care ați amestecat cele cinci condimente chinezeşti, jumătate de doză de bere şi amidonul de porumb. Amestecaţi să vă asiguraţi că totul este acoperit.
  • Încălziţi un wok sau o tigaie mare. După un minut, adăugaţi 1 lingură de ulei de susan. Pentru a vedea dacă uleiul este incins pentru gătit, aruncaţi o felie de ceapă sau usturoi. Dacă uleiul sare, este gata.
  • Puneţi puiul în tigaia încinsă (lăsaţi mare parte din sos în vas). Lăsaţi puiul să se gătească timp de 8-10 minute până când nu mai este roz.
  • Puneţi puiul înapoi în vasul cu sosul.
  • Reîncălziţi tigaia cu cea de-a doua lingură de ulei de susan. După ce e fierbinte, puneţi usturoiul şi gătiţi timp de 2-3 minute până când devine crocant şi capătă o culoare maronie deschisă.
  • Adăugaţi ciupercile shiitake, broccoliul, ceapa verde, ardeiul gras şi fulgii de chili. Dacă vi se pare că legumele sunt uscate, mai adăugaţi puţin ulei de susan sau suc de portocale (doar câteva linguriţe) pentru a le ajuta să se rehidrateze.
  • Adăugaţi puiul şi lichidul de marinare la restul de ingrediente şi amestecaţi.

Adaptat după: Goldman J. Arthritis Today website. 8 low sodium recipes. http://www.arthritistoday.org/what-you-can-do/eating-well/recipes/low-sodium-recipes.php. Accesat pe data de 28 mai 2013.

Supă-cremă de porumb şi fenicul caramelizat

Ingrediente:

  • 1 căpăţână de usturoi, curăţată şi feliată
  • 1 bulb de fenicul, cuburi sau feliat
  • 1½ căni boabe de porumb congelat
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 cană de apă
  • 1 lingură smântână
  • Ierburi proaspete, arpagic şi/sau pătrunjel, tocat grosier sau rupt
  • Piper după gust
  • 2 felii de pâine cu conţinut scăzut de sodiu, tăiate în cuburi şi prăjite (crutoane)

Mod de preparare:

  • Căliţi usturoiul în uleiul de măsline într-o oală de supă la temperatură medie.
  • Adăugaţi feniculul. Amestecaţi constant, lăsând feniculul să se înmoaie şi să capete o culoare uşor maronie, caramel, timp de 5 minute.
  • Adăugaţi porumbul şi lăsaţi-l să se înmoaie timp de alte 5 minute.
  • Adăugaţi o cană de apă. Fierbeţi înăbuşit timp de 15-20 minute.
  • Folosiţi un mixer vertical sau transferaţi supa într-un blender. Mixaţi pe viteză joasă-medie timp de 2 minute până când obţineţi o consistenţă cremoasă.
  • Puneţi supă înapoi în oală şi reîncălziţi la temperatură joasă. Cu 5 minute înainte de a servi, adăugaţi smântâna şi amestecaţi.
  • Puneţi supa fierbinte într-un bol sau cană de supă şi ornaţi deasupra ierburi proaspete, crutoane şi piper, după preferințe.

Adaptat după: Goldman J. Arthritis Today website. 8 low sodium recipes. http://www.arthritistoday.org/what-you-can-do/eating-well/recipes/low-sodium-recipes.php. Accessed May 28, 2013.

Mere coapte cu cireşe şi migdale

Ingrediente:

  • ⅓ cană de cireşe uscate, tăiate grosier
  • 3 linguri de migdale tocate
  • 1 lingură de germeni de grâu
  • 1 lingură de zahăr brun bine compactat
  • ½ linguriţă de scorţişoară măcinată
  • ⅛ linguriţă de nucşoară măcinată
  • 6 mere Golden Delicious
  • ½ cană de suc de mere
  • ¼ cană de apă
  • 2 linguri de miere
  • 2 linguriţe de ulei de alune sau ulei de rapiţă

Mod de preparare:

  • Preîncălziţi cuptorul la 175°C.
  • Într-un vas mic, amestecaţi cireşele, migdalele, germenii de grâu, zahărul brun, scorţişoara şi nucşoara până când amestecul este omogen. Puneţi deoparte.
  • Puteţi lăsa merele necojite, dar le puteţi şi decoji, după preferinţe. De la codiţă, scoateţi miezul fiecărui măr, oprindu-vă la cca. 1 cm de capăt.
  • Umpleți cu amestecul cu cireşe merele, apăsând amestecul uşor în fiecare scobitură.
  • Aranjaţi merele cu scobitură în sus într-un vas ce poate fi introdus la cuptor sau tavă mică. Turnaţi sucul de mere şi apa în vas. Stropiţi merele cu miere şi ulei uniform şi acoperiţi vasul complet cu folie de aluminiu. Coaceți până când merele sunt moi la străpungerea cu un cuțit, adică 50-60 de minute.
  • Transferaţi merele in farfurii şi stropiţi cu sucul din vas. Se servesc calde sau la temperatura camerei.

Adaptat după: Mayo Clinic staff. Recipe: baked apples with cherries and almonds. Mayo Clinic website. http://www.mayoclinic.com/health/healthy-recipes/NU00299. Publicat la data de 15 aprilie 2011. Accesat la data de 30 mai 2013.

Nuci acaju prăjite cu rozmarin

Ingrediente:

  • 225 g nuci acaju
  • 2 linguriţe de rozmarin uscat
  • 2 linguriţe de ulei de măsline
  • Sare şi piper

Mod de preparare:

  • Amestecaţi nucile acaju, rozmarinul şi uleiul de măsline într-un vas până când nucile sunt uniform acoperite.
  • Întindeţi nucile pe o foaie de copt şi presăraţi sare şi piper.
  • Prăjiţi în cuptor timp de 10 minute la 175°C.
  • Serviţi cald.

Adaptat după: Thomson J. Easy appetizer recipes. Arthritis Today website. http://www.arthritistoday.org/what-you-can-do/eating-well/recipes/holiday-appetizer-recipes.php. Accesat pe data de 28 mai 2013.

Referințe: 1. Messier SP, Loeser RF, Miller GD, et al. Exercise and dietary weight loss in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2004;50:1501-1510. 2. Kennedy K. Healthy eating for osteoarthritis. Arthritis Today website. http://www.arthritistoday.org/about-arthritis/types-of-arthritis/osteoarthritis/daily-life/osteoarthritis-diet.php. Accesat pe data de 28 mai 2013. 3. Wang Q, Rozelle AL, Lepus CM, et al. Identification of a central role for complement in osteoarthritis. Nat Med. 2011;17:1674-1679. 4. US Department of Health and Human Services, National Institutes of Health. Handout on Health: Osteoarthritis. NIH Publication No. 06-4617. Iulie 2002, revizuit în luna mai 2006. 5. Bruen J. Anti-inflammation diet for osteoarthritis. Livestrong website. http://www.livestrong.com/article/88583-antiinflammation-diet-osteoarthritis. Publicat pe data de 23 martie 2010. Accesat pe data de 28 mai 2013. 6. Rakel DP, Rindfleisch A. Inflammation: nutritional, botanical, and mind-body influences. South Med J. 2005;98:303-310. 7. Paturel A. The ultimate arthritis diet.Arthritis Today website. http://www.arthritistoday.org/what-you-can-do/eating-well/arthritis-diet/the-arthritis-diet-3.php. Accesat pe data de 28 mai 2013. 8. Simo C. Food for OA.Arthritis Today website. http://www.arthritistoday.org/about-arthritis/types-ofarthritis/osteoarthritis/daily-life/food-for-oa.php. Accesat pe data de 13 iunie 2013. 9. US Department of Agriculture. Getting started with MyPlate.http://www.choosemyplate.gov/downloads/GettingStartedWithMyPlate.pdf. Revizuit în luna august 2012. Accesat p pe data de 28 mai 2013.

Contact

  • Ferring Pharmaceuticals Romania SRL, Str. Coriolan Brediceanu nr. 10, City Business Center, Clădirea C, et. 6, Timişoara
  • Tel.: +40 356 113 270
  • Fax: +40 356 113 278
  • office@ferring.ro

EUFLEXXA (hialuronat de sodiu 1%) se utilizează pentru ameliorarea durerilor genunchiului cauzate de artroza la nivelul articulației genunchiului. Se utilizează în cazul pacienţilor la care durerea nu cedează după administrarea de analgezice simple, ca de ex., acetaminofen, sau după exerciţiile fizice şi fizioterapie.

EUFLEXXA se injectează în articulația genunchiului numai de către un medic sau alt cadru medical calificat.

INFORMAŢII IMPORTANTE PRIVIND SIGURANŢA

Nu utilizaţi acest produs dacă aţi avut vreo reacţie alergică anterioară la EUFLEXXA sau la produsele cu acid hialuronic. Se interzice efectuarea injecţiei în articulatia genunchiului dacă aveţi o infecţie a articulaţiei, alte afectiuni ale pielii sau infecţii în jurul locului de injectare.

Nu s-au determinat siguranţa şi eficienţa produsului EUFLEXXA la femeile gravide, femeile care alăptează sau copii sub 18 ani. După ce vi s-a facut injecţia, evitaţi să efectuaţi în următoarele 48 de ore activităţi precum jogging, tenis, ridicarea unor greutati, sau stat în picioare pe perioade lungi de timp (mai mult de câte o oră).

Cele mai frecvente efecte adverse ale injecţiilor EUFLEXXA sunt durerile articulare, durerile de spate, durerile la nivelul membrelor, durerile musculare şi umflarea articulaţiilor.

Euflexxa este un dispozitiv medical cu marca CE notificat la Ministerul Sănătății din România.